Selekcja kłosów cz. 1

Autor: | Opublikowane w Dobór ziarna Brak komentarzy Tagi: uprawa i pielęgnacja hortensji, uprawa i pielęgnacja malin, uprawa i pielęgnacja róż, uprawa i pielęgnacja storczyków, uprawa iglaków, uprawa imbiru, uprawa imbiru w domu, uprawa integrowana

W każdym krzu zboża są niektóre kłosy bujniejsze i lepiej wykształcone, aniżeli inne, a z tego samego pnia wyrosłe.

Otóż, drugi racjonalniejszy sposób uszlachetniania polega na systematycznym wyborze najpiękniejszych, typowi danej odmiany najwięcej odpowiadających kłosów. Należy przy tym omijać kłosy, zawdzięczające swoją bujność jakimś szczególniej sprzyjającym warunkom miejscowym, jako to głębszej uprawne, obfitszemu nawiezieniu itp , albowiem ziarno z nich nie posiada własności dziedziczenia cech, nabytych pod wpływem warunków przyrodzonych.

Z tego samego powodu, nie trzeba brać kłosów, na samym brzegu łanu napotykanych, lub z miejsc, odznaczających się zbyt bujną wegetacją.

Najlepiej wybierać je ze środka łanu, tam, gdzie zboże rośnie zwarto i najjednostajniej. Zwrażać wypada i na to, że grubszy kłos wymaga także grubszego źdźbła, ażeby nie wyległ. Uwzględnić należy sposób krzewienia się, czas dojrzewania, w ogóle wygląd całego krza.

Wybierać należy najdoskonalsze rośliny każdego gatunku zboża, które chcemy uszlachetniać. Zbieramy więc kłosy z tych roślin, które odznaczają się silnym wzrostem i są rozkrzewione średnio.