Selekcja najlepszych ziaren z najlepszych kłosów cz. 1
Trzeci sposób uszlachetniania polega na wyborze nie tylko najlepszych kłosów, lecz także i najlepszych ziaren zdanego kłosa.
Zauważono, że w każdym kłosie mamy ziarna, różniące się wielce kształtem, wielkością, ciężkością i posiadające w nierównym stopniu własność zmienności w następnym pokoleniu.
Skoro więc wysiejemy ziarna z całych kłosów, to i rośliny z nich wyrosłe przedstawiać będą różnice; jedne dojrzeją np. wcześniej, aniżeli inne, krzewić się będą słabiej lub silniej i t. d., a sprzęt da nam ziarno niejednolite.
Chcąc temu zapobiec i uzyskać siew, odpowiadający pod każdym względem naszym potrzebom, wypada ziarno, otrzymane z kłosów, poddać dokładnemu rozgatunkowaniu. Gdzie nie brak robotnika i gdzie nie rozporządzamy zbyt wielką ilością nasienia, tam można tego dokonać ręką; jeżeli wybierzemy same tylko największe, najcięższe ziarna i zasiejemy w odpowiednich warunkach, otrzymamy plon tak pod względem ilości jak i jakości coraz więcej zadawalający.
Pradziadowie nasi ziarno do siewu, a zwłaszcza groch i pszenicę, kazali wybierać ręcznie w czasie długich wieczorów zimowych.