Selekcja najlepszych ziaren z najlepszych kłosów cz. 10

Autor: | Opublikowane w Dobór ziarna Brak komentarzy Tagi: rolnictwo a środowisko naturalne, rolnictwo afryki, rolnictwo australii, rolnictwo azja, rolnictwo azji, rolnictwo białorusi, rolnictwo biodynamiczne, rolnictwo dla dzieci

Jeżeli uwzględnimy, że po zasianiu część ziarna nie powschodzi, część zostanie uszkodzoną przez robactwo i że pewna część może wymarznąć, w razie nastania ostrej, bezśnieżnej zimy lub przymrozków wiosennych, totem bardziej staniemy się zwolennikami siewu gęściejszego.

A. Janasz w Dańkowie przedsięwziął w 1880 i-, ulepszenie pszenicy rzeczoną metodą, zarzucił ją jednakże niebawem. Pomimo zmniejszonej do połowy odległości roślin, kłosy i ziarno powiększyły się wprawdzie znacznie, lecz ziarno utracało szlachetność, stając się rowiastym, ciemnego koloru, gruboskórnym, a słoma wyrastała nie prawidłowo.

W naszym klimacie, wymarzłyby rośliny zbożowe, rosnące na stopę odległości jedna od drugiej; sądzimy, że dostatecznym byłoby sadzenie ziaren w odstępach 4 do 5 calowych, na ziemi nie zanadto żyznej.

Na przesyconej nawozami ziemi ogrodowej można wprawdzie wyhodować wspaniałe, nadmiernie krzewiące się rośliny, lecz nie przelewają one swych własności na następne pokolenie, o co nam głównie chodzić powinno.