Selekcja najlepszych ziaren z najlepszych kłosów cz. 3

Autor: | Opublikowane w Dobór ziarna Brak komentarzy Tagi: uprawa agrestu, uprawa aloesu, uprawa amarantusa, uprawa ananasa, uprawa ananasów, uprawa arbuza, uprawa arbuzów, uprawa aronii

Z początku polepszenie postępuje dosyć szybko, lecz później zwalnia się stopniowo, aż dojdzie do właściwego sobie kresu, co następuje, w miarę warunków miejscowych, prędzej lub później.

Ulepszone rośliny tak długo tylko zachowują w całości swoje cenne własności, jak długo człowiek dobiera do rozpłodu osobniki najlepsze, najwybitniej wyobrażające typ odmiany, a zaniechanie selekcji niszczy całą dotychczasową pracę.

Nie dla wszystkich przystępną, a mozolną jest selekcja, polegająca na tern, że ziarno, zebrane z jednej wyborowej rośliny, wysiewamy corocznie oddzielnie i dochodzimy w ten sposób po paru latach do typu czystego, ustalonego, mającego swój rodowód.

Najdalej w kierunku uszlachetniania poszedł Anglik F. Hallet w Brighton, który przez długie lata poświęcił niemało zachodu i pracy na ulepszenie różnych gatunków zbóż, oddając się głównie uprawie pszenicy.