Selekcja najlepszych ziaren z najlepszych kłosów cz. 6

Autor: | Opublikowane w Dobór ziarna Brak komentarzy Tagi: rolnictwo zrównoważone, rolnictwo żarowe, rolnictwo żarowo-odłogowe, rośliny strączkowe, roślina 2 letnia, roślina z rzepami, roślina zarodnikowa, rośliny 1 roczne

U wszystkich czterech odmian pszenicy, uszlachetnionych przez Halleta, już w pierwszych latach powiększyła się znacznie ilość ziarna w najlepszych kłosach. Przypisać to wypada po części wysokiej kulturze i rzadkiemu a wczesnemu siewowi.

Chcąc ocenić, co zdziałała selekcja sama przez się, trzeba porównać przeciętną ilość ziarna, uzyskaną w pierwszych latach uszlachetniania, z ilością, otrzymaną w latach następnych.

Po wyłączeniu pierwszych kłosów, do uszlachetniania wybranych, zawierał najlepszy kłos przeciętnie; U odmiany Original Red, w pierwszych 9-ciu latach 90, w następnych 8-miu latach 91 ziaren.

U odmiany Hunter s, w pierwszych 6-ciu latach 97, w następujących 6-ciu latach 106 ziaren. U odmiany Victoria, w pierwszych 6-ciu latach 81, w następujących 6-ciu latach 101 ziaren. U odmiany Golden Drop, w pierwszych 5-ciu latach 66, w następujących 5-ciu latach 82 ziarna.

Widzimy z powyższego zestawienia, że u pszenicy Original Red, która najdłużej, gdyż przez 17 lat, podlegała uszlachetnianiu, otrzymano maximum wydajności już w pierwszych kilku latach i że selekcja w następnych latach nic a nic już nie skutkowała.

Toż samo można powiedzieć i o drugiej odmianie.