Selekcja najlepszych ziaren z najlepszych kłosów cz. 7

Autor: | Opublikowane w Dobór ziarna Brak komentarzy Tagi: rolnictwo plantacyjne, rolnictwo precyzyjne, rolnictwo przemysłowe, rolnictwo samozaopatrzeniowe, rolnictwo śródziemnomorskie, rolnictwo towarowe, rolnictwo uprzemysłowione, rolnictwo zmechanizowane, rolnictwo samozaopatrzeniowe

O wiele lepszymi i podatniejszymi do uszlachetniania okazały się pszenice: Victoria i Golden Drop.

Widocznie natrafił w nich Hallet na odmiany, które pod wpływem systematycznego doboru, ulepszają się coraz więcej i nabywają własności dziedziczenia, czyli przelewania swoich cennych przymiotów na potomstwo.

Chociaż w zwykłych warunkach gospodarskich nie krzewią się one tak silnie i nie są tak plenne, jak w szkółkach u Halleta, to jednakże posiadają one takie zalety, że obecnie jeszcze są w handlu poszukiwane.

Hallet uszlachetnił 4 odmiany pszenicy, 2 odmiany owsa i l odmianę jęczmienia, a rozpoczął pracę. Zboża jego bywają nazywane genealogicznymi („pedigre“), gdyż pochodzą od jednego ziarna, mają swój rodowód i odpowiadają poniekąd okazom czystej krwi w hodowli inwentarza.

Wyszukując rok rocznie najlepsze ziarno z najpiękniejszego kłosa, ulepszamy zboże coraz więcej, dochodzimy do wielkiej stałości form; tam więc szczególniej zaleca się ten sposób, gdzie zależy nam na ustaleniu pewnej pożądanej własności.