Selekcja ziarna cz. 1

Autor: | Opublikowane w Dobór ziarna Brak komentarzy Tagi: uprawa mięty, uprawa na redlinach, uprawa narcyzów, uprawa nasturcji, uprawa nostrzyka, uprawa ogórków, uprawa ogórków gruntowych, uprawa oregano

Uzyskane tym sposobem dobre ziarno siejemy, o ile możności rzędowo, na roli starannie uprawnej, a zasiew oczyszczamy z chwastów. Sprzęt z tego kawałka będzie służył jako siew na polu.

Na przyszły rok czynność tę znowu powtarzamy i robimy tak corocznie. Nie jest to rzecz trudna, a każdy rolnik może się podjąć tego, byleby tylko nie żałował nieco mozołu.

Przy zwózce, gromadzi się zwykle na klepisku pewna ilość wykruchów, którą można powiększyć przez lekkie obijanie snopków o drągi lub o ścianę. Wykruchy te już od dawna zalecano jako najlepszy siew, gdyż stwierdzono, że najcięższe, najpiękniejsze ziarna, mieszczące się w środkowej części kłosów, najłatwiej z kłosów wypadają.

Niektórzy gospodarze przestrzegają przed używaniem wykruchów mówiąc, iż potomstwo ich odziedzicza niepożądaną dla rolnika własność przedwczesnego wykruszania się ziarna na polu. Dotąd jednakże owego faktu dziedziczenia nie udowodniono i można bez obawy brać wykruchy do siewu, byleby tylko były poprzednio należycie oczyszczone z chwastów.

Przeznaczając najlepsze ziarna do siewu i zasiewając je w warunkach, dla ich wegetacji przyjaznych, otrzymujemy wprawdzie lepsze plony i polepszamy przymioty uprawianego zboża, lecz postępowanie to nie jest dość pewne; jest ono niejako połowiczne i nie doprowadza nigdy do należytego uszlachetnienia.