Selekcja ziarna cz. 3

Autor: | Opublikowane w Dobór ziarna Brak komentarzy Tagi: uprawa jęczmienia, uprawa jęczmienia ozimego, uprawa juki, uprawa kalafiora, uprawa kapusty pekińskiej, uprawa kawy w domu, uprawa kiwi, uprawa lucerny

Gdy zaś mamy na miejscu dobre, plenne zboża, to starać się tylko trzeba, ażeby nie utraciły swych dobrych przymiotów, do czego dochodzimy przez uszlachetnianie.

Kto wszakże zamierza uprawiać na wielką skalę zboże do siewu, winien prowadzić uszlachetnianie w sposób więcej systematyczny; chcąc mieć licznych i chętnych odbiorców, nie dość jest wyprodukować nasienie, lecz trzeba jeszcze wyrobić sobie dobrą markę i zaufanie do hodowanych przez siebie odmian.

Zajmujący się systematycznym uszlachetnianiem musi, oprócz doskonałej znajomości rzeczy, czuć zamiłowanie do tego rodzaju pracy, być sumiennym, obdarzonym zmysłem spostrzegawczym, mieć przy tym wprawne oko i zręczną rękę.

Dobrze więc wprzód trzeba nad tym się zastanowić, chcąc z producenta stać się hodowcą. Wybór drogi, jaką kroczyć wypadnie, zależnym jest od warunków miejscowych i osobistego uzdolnienia.