Selekcja kłosów cz. 5

Autor: | Opublikowane w Dobór ziarna Brak komentarzy Tagi: uprawa czosnku wiosennego, uprawa czosnku zimowego, uprawa dalii, uprawa derenia, uprawa derenia jadalnego, uprawa drzew owocowych, uprawa dyni, uprawa dyni jadalnej

W następnym roku, przed sprzętem, zbieramy znowu najlepsze kłosy, a ziarno z nich siejemy w szkółce, resztę zaś ziarna z całej szkółki wysiewamy w polu. W sprzyjających okolicznościach, można już po kilku latach dochować się nasienia uszlachetnionego, wystarczającego na potrzeby miejscowe.

W taki sposób, przez ciągłą selekcję najlepszych, typowych kłosów do rozpłodu, możemy nie tylko utrzymać u siebie odmianę w zupełnej czystości, lecz także podnosić wartość jej do coraz większej doskonałości.

Powyższą metodę można z pożytkiem stosować przy wszystkich gatunkach zboża, przy życie tylko, które jest bardzo skłonne do wzajemnego krzyżowania się, winno być naszym staraniem nie dopuścić do skrzyżowania; w tym celu siejemy na około szkółki szeroki pas pszenicy, zapobiegający skrzyżowaniu i wyrodzeniu się żyta.

Pszenica, jęczmień i owies zapładniają się zwykle pyłkiem własnych kwiatów, a skrzyżowanie należy u nich do rzadkich wyjątków, dla tego, nie potrzeba ich przegradzać pasem innego zboża.