O przechowaniu obornika cz. 1

Autor: | Opublikowane w Obornik 1 Comment Tagi: uprawa mięty, uprawa na redlinach, uprawa narcyzów, uprawa nasturcji, uprawa nostrzyka, uprawa ogórków, uprawa ogórków gruntowych, uprawa oregano

Z trzech względów obornik należy do najcenniejszych środków nawozowych: zawiera wszystkie pierwiastki pokarmowe, przez dostarczenie próchnicy nader dodatnio wpływa na fizyczne oraz chemiczne własności gleby, oraz dostarcza- pożytecznych bakterii.

W pierwotnej jednak swojej formie obornik jest jedynie surowym materiałem i trzeba dopiero całego szeregu procesów chemiczno-biologicznych, aby mógł on przejawić swe użyźniające własności. Ponieważ jednak, jak to widzimy z poprzedniego rozdziału, rozkład materii organicznej, a ta wszak stanowi główną masę obornika, może być nader różnolitym, w zależności od warunków w jakich ma miejsce, różnorodnymi też bardzo będą produkty przy tym rozkładzie powstające; przy czym jedne z nich będą dla celów rolnika pożądanymi, inne przyprawić go mogą o stratę, już to obniżając wartość odżywczą nawozu, już to pozbawiając go w części dodatniego wpływu na fizyczne własności gleby.

Konieczną tedy rzeczą będzie – dokładne, o ile to przy obecnym stanie teoretycznych wiadomości w tym względzie jest możliwym, zdanie sobie sprawy z tego, jakie mianowicie procesy rozkładowe w oborniku zachodzące uważać należy za pożądane dla rolnika, jakie zaś za szkodliwe, oraz jak postępować trzeba, aby procesy to skierować na drogę dla celów rolniczych najdogodniejszą.

 

Comments
  1. Posted by Reklama